Vrisak kroz svilenu paučinu

Posted on 15/06/2010


Nakon obilaska brane imala sam zakazan sastanak sa mojim Lukavačkim kontaktom br.2. Konačno ću upoznati Denisa, jednu od osoba iza velike radio spačke “Katastrofa”.

Sa Denisom sam se našla u blizini njegovog novog radnog mjesta, tiskare Inda d.o.o. Upoznaje me sa svojim prijateljima, suradnicima, Branislavom Lukićem – Lukom i Jasminom Magom. Da ne bi bilo zabune, prije nego što sam im počela navoditi razloge svog posjeta Lukavcu, potrudili su se da mi bude jasno da razgovaram sa grupom poduzetnih individualaca. Dok je svaki od njih trojice kreativan na svoj način, istovremeno vode uspješne poslove. Pored toga sva trojica su ponosni na zemlju, obradivu površinu, voćke i životinje koje posjeduju, u što sam se i uvjerila malo kasnije kad smo otišli brati jagode na Denmisovu zemlju. U tri minute saznajem štošta o njihovim životima, a izjava koja mi najviše ostaje u pamćenju je da oni, baš kao i ja žive od umjetnosti.

Luka, Jasmin i Denis su dugogodišnji prijatelji  i suradnici. Luka radi u štampariji, Denis je poslovođa i vlasnik te štamparije. Njih dvojica se svako jutro nalaze između 4 i 5 ujutro da bi obavili švoju šetnju po brdu Ratiš i napravili plan, raspravili detalje oko poslova i jednostavno se pripremili za radni dan. Denis se bavi fotografijom, on tako vodi portal LUKAVAC DANAS Luka, najrječitiji od ovog lukvačkog tria se bavi instalacijom, poezijom i fotografijom i svira sa Jasminom. Jasmin Mag i Alarm su priznat Tuzlanski bend sa nekoliko hitova. Koliko sam razumila, Jasminu se fino isplatilo biti muzičar.

Njih trojica su pokrenuli internacionalni multimedijalni projekt Vrisak kroz svilenu paučinu koji se manifestira kao zbirka poezije, serija evenata u vidu izložbi fotografija, poezije i koncerata. O tom projektu ne moram pisati previše jer sam našla ovaj prilog na YouTubeu koji je više nego informativan.

Posted in: Lukavac