Početak priče

The Dam Modrac
2008. sam od svog brata Arslana čula interesantnu priču…

Dok je bio na terenu u Tuzlankom Kantonu jedan od njegovih suradnika mu je spomenuo incident koji je digao na noge stanovništvo industrijskog gradića Lukavac (BiH).

Kako je i sam čuo Arslan mi je ispričao kako je ekipa progresivnih radio emitera napisala, producirala i u eter na frekvenciji Radio Lukavca pustila uznemirujuću radio dramu koja  je na bjeg u brda natjerala brojne stanovnike Lukavca.
Kasnije sam saznala da se drama zvala Katastrofa. Radio drama se na sličan način kao Orson Wellsov War of the Worlds igra sa radijskom formom pretvarajući se da redovni program radia prekida sa važnim vijestima. Umjesto dolaska vanzemaljaca ove faux vijesti javljaju o konstruktivnom kvaru na brani Modrac. Tjekom radio emisije brana i puca a plavni val provaljuje niz rijeku Spreču – prema Lukavcu.

…Tog poslijepodneva 2000. godine u Lukavcu je zavladala panika. Građani zaštitu traže na obližnjem brdu Ratiš. tvornice i škole obustavljaju rad…

Ova priča je tad zaokupila moju maštu. Istražujem taj događaj i počinjem graditi umjetnički projekt koji svoje uporište ima u ovoj priči za koju sam tada vjerovala da je samo urbana legenda.

Ovaj blog prati razvoj istraživanja i kreativni proces koji će završiti u Novembru 2010 kao multimedijalni projekt “Prokleta Brana” ili “The Damned Dam”.

%d bloggers like this: