Snaga i svetlost, ostali dokumenti i Beograd, dan 4

Posted on 11/05/2010


Nakon spomena stare električne centrale Snaga i svetlost, 4. dana u Beogradu sam se prošetala do tog lokaliteta. Uz elaborat o tom objektu ovdje donosim i još neke dokumente koji su mi poslužili tjekom istraživanja.

Do Snage i svetlosti se može doći šetnjom uz Dorćolski kej. U krug elektrane se može doći preko srušene ograde. Pretpostavljam da su ogradu digli Izraelci koji su kako sam čula, vlasnici objekta. Do objekta se nalazi i mala marina za čamce za koju pretpostavljam da je nekad davno služila za veće brodove. Pristup marini je dozvoljen i tamo je moguće šetati, čak je i čuvar na dužnosti spreman da razgovara. Oko čuvarove kućice se vrzma petnaestak mačaka i tri – četiri psa koji se uzajamno igraju, šnjofkaju i  grickaju. Sam objekt je ograđen drugom ogradom i morala sam zaobići zgradu ne bi li joj mogla pristupiti sa južne strane i fotografirati ju. Čuvar sa druge strane zgrade nije bio raspoložen da me propusti dalje od rampe. Sam objekt Snage i svjetlosti je napušten ali je u njenom krugu i dalje neka vrsta djelatnosti. Jedva sam nagovorila čuvara a me pusti par metara iza ogrde da bi mogla fotografirati elektranu, no svejedno pogled na nju je bio zaklonjen drvećem.

Nekoliko tjedana poslije od gđe. Aleksandre Fugosi mi je stigao email:

Draga Lala,
Juce sam bas setala Dorcolskim kejom i dosla do Snage i svetlosti. To me je podsetilo da Vam jos nisam poslala tekst o kome smo pricale. Ispravljam propust! Puno pozdrava, Aleksandra Fulgosi

Uz email je bio i attachment elaborata rekonstrukcije Snage i svetlosti, autorice nade Knežević koji je napravljen prije 4 godine.
Dokument pogledaje OVDJE

Dalje, Sonja je kontaktirala našu poznanicu, arhitekticu Dubravku Sekulić. Sjetila se da se Dubravka sa time bavila. Dubravka nam je dala slijedeći odgovor:

draga sonja,
bavila sam se
evo ovde  u attachmentu ima jedan dokument o splavovima koji je
napravio urbanisticki zavod
a na ovom linku moze da pokupi arhivu splavova koju sam ja radila sa studentima

i daj joj moj mejl ako ima neka pitanja, mogu da joj pomognem
ljubim te
dubravka

Dokument iz attachmenta pogledajte OVDJE

Toliko o splavovimai inim objektima uzduž Save i Dunava. U tri dana sam saznala i previše. Nije mi još jasno kako ću moći koristiti sve ove informacije u svojoj priči, epu. Poplava je nova tema koju moram integrirati u sve ovo – ona kao takva i zaslužuje poseban post.

Posted in: Beograd