Europolis, Kolos, Delta

Posted on 10/05/2010


Slijedeće teme su se pojavile kao predmeti razgovora. Čine mi se kao interesantne i relevantne teme koje bi i mogle da nađu mjesto u mom narativu.

 • Europolis, Treći Beograd
 • Kolos
 • Delta

Moji sugovornici su spominjali ove teme usput, no učinile su mi se odvoljno zanimljivim da ih malo dublje istražim. Čini mi se da će upravo ove teme imati, bar po svojim monumentalnim nazivima dosta utjecaja na priču koju smišljam.

 • Europolis
 • Čula sam ovaj naziv vezan za pojam Treći Beograd. Grad raste, samo u Zemunu (koji je bio odvojeni grad, te je 1930-ih postao općina BGa) i Novom Beogradu živi oko 500,000 ljudi (što je trećina stanovništva cijelog BGa). Oba pojma su vezna za projekte i projekcije za proširenje grada  na lijevu obalu Dunava, prekoputa Zemuna. Nisam još uvijek sigurna da li se projekt Europolis odnosi upravo na tu zonu ili se misli na generalni razvoj grada koji se odnosi i na stvaranje nove buisness zone i gradnje oko nove željezničke stanice Prokop, na Savskom Vencu, koja nikako da se dovrši.
  Obradović i Mrkonjić predstavili projekat Europolis
  Tanjug
  – Petak, 02. maj 2008. 16:57
  BEOGRAD – Kandidat koalicije SPS-PUPS-JS za gradonačelnika Beograda Žarko Obradović, sa prvim na listi Milutinom Mrkonjićem, predstavio je projekat Europolis, saopštio je danas SPS .
  “Završetkom stanice Prokop oslobađa se 86 hektara najatraktivnijeg zemljišta u Beogradu, čime će početi realizacija projekta koji će omogućiti da Beograd postane centar usluga jugoistočne Evrope”, rekao je Mrkonjić.
  On je dodao da bi realizacija tog projekta omogućila 50. 000 novih radnih mesta i upošljavanje kompletne beogradske privrede.
  Predstavnici koalicije SPS-PUPS-JS obećali su i da bi taj projekat mogao biti završen u narednom četvorogodišnjem mandatu, navedeno je u saopštenju. LINK na izvorni članak: Obradović i Mrkonjić predstavili projekat Europolis

  Evo još nekih interesantnih, stručnih članaka i linkova na tu temu:
  AG Magazin
  , Politika Online, Arhitektura.rs, Landscape TU Wien, You Tube – Prokop, Beobuild

 • Kolos
 • To je upravo ona priča o najvećem splavu na Balkanu koju sam spomenula u prošlom postu. Navodno je vlasnik to izgradio i onda su reketari počeli da ga mlave, on se sve više i više zaduživao, na kraju je posudio pare od nekih loših likova. Kad je zagustilo i kad je shvatio da će ga najvjerovatnije ubiti ili bar mučiti, on je izvršio samoubistvo.
  To je urbana legenda koju  mi je Marko u jednom mejlu najavio ovako:

  “…Ovo sam zaboravio KOLOS,  izuzetno zanimljiva prica, sa sve kriminalom, samoubistvom, dugovima….. “Najveći splav na Balkanu””

 • Delta
 • Moje čuđenje što desna obala Save, ispod Kalemegdana nije već pretvorena u totalno fancy kvart i kako to da grad nije više koncentriran na rijeku jer je to rudnik zlata u nekretninama se pokazalo kao suvišno. U ’90-im nedostajalo je ozbiljnog kapitala i postojali su drugi prioriteti. Danas, kapital uopće nije problem, pogotovo za firmu kao što je Delta Holding. Interesantne su analogije priča o malverzacijama koje prolaze u Hrvatskoj, Srbiji i BH gjde se Delta (tj. vlasnik Mišković i firme sliče Delti i osobe slične Miškoviću) šuljajući, ukradaju i postaju investitorima potom i vlasnicima na raznim interesantnim nekretninama i projektima.
  Takva je priča vezana i za luku Beograd. Cijeli taj prioblani region između Dorćola i Pančevskog Mosta je navodno bio namijenjen za razvoj. To  je nekadašnja luka, trgovinsko – industrijska zona. Kao investitor za razvoj tog kvarta u zonu elitnog stanovanja i nekog fancy shopping malla se naravno pojavio Mišković sa Deltom. Zemljište luke Beograd je gradsko vlasništvo i takvo je trebalo da ostane. No, navodno, Mišković je uspio (kad je već dobio koncesiju kao investitor) da se pomoću rupa u zakonu ili veza u političkom vrhu uknjiži kao jedini vlasnik te ogromne gradske površine.

  Kako narativ Proklete brane zapravo otpočinje i baziran je u Lukavcu  (koji se nalazu u Tuzlanskom Kantonu) tako mislim da bi Delta trebala imati neku ulogu u mojoj priči pogotovo zato što sam našla jako zgodan članak o ušuljavanju Delte u Tuzlu preko Avaza. Avaz tj. Radončić i Mišković već godinama flertuju i prave dar-mar po Bosni ponekad i u suradnji sa Dodikom… Ne smijem više pisati o ovome, iznervirati ću se.

  O Delti u Tuzli pročitajte na Biznis.ba, a više o Delta Holdingu na njihovom websjatu.

Posted in: Beograd