Video vs. performance

Posted on 18/10/2010


Performans uživo je jedna forma, snimanje istog ga transportira u potpuno drugi svijet. Moram priznati, neki će se složiti samnom, da mogu izvući više iz svog performansa u kontroliranoj situaciji repeticija pred kamerom. Dio projekta Prokleta brana je video koji dokumentira izvođenje pripovjetke o Tariku i Merimi na brani Modrac.

Nakon intenzivnog četverodnevnog maratona snimanja i montiranja videa Prokleta brana, predstavljam vam rezultate.  Final videa traje oko 36 minuta dok kratki uzorak videa možete pogledati ispod.
(ako želite da čujete kako izgleda i zvuči engleska verzija kliknite OVDJE)

Iz Zagreba su stigli Ivan Slipčević snimatelj, Sonja Soldo koordinatorica projekta, te smo sa toncem Predragom Đordom od petka ujutro do subote poslijepodne snimali na lokaciji. Uprava i osoblje brane Modrac i J.P. Spreča su nam uveliko olakšali rad na ovom video prvenstveno svojom otvorenošću, dobrom voljom i susretljivošću. Osiguran nam je pristup svim djelovima brane. Osigurana nam je soba za konferencije da služi kao garderoba. Iako se snimanje ispostavilo kao veći izazov nego što je bilo tko od nas očekivao, rad je bio krajnje ugodan.

Prof. Mirsad Kunić nas je u par navrata posjetio, čak nam je donosio hranu na koju smo bili potpuno zaboravili. Spasio nas je od gladi tjekom noćnog snimanja sa cijelom vrećom vrućih kifli!

Ekipa sa RTV Lukavca nas je posjetila i intervjuirala na lokaciji. Dodatni bonusa njihovog dolaska je bio što sam od njih u ruke dobila video materijal rada brane punim kapacitetom, kada se sa slapišta preljeva voda. Taj materijal šišteće brane je snimljen tokom ovogodišnjih poplava.To je materijal kojeg se već neko vrijeme pokušavam dokopati.

Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su nam pružili podršku i omogućili nam uspješan nastavak rada na projektu, pogotovo Ejupu Aprapčiću, Enveru Čosičkiću, Medihi Kahrić, Mirsadu Kuniću, Muhamedu i svom osoblju brane Modrac.