Preko potrebna sredstva se strateški raspoređuju

Posted on 07/05/2010


Nedavno sam dobila poziv da učestvujem u jednom publikacijskom projektu koji se bavi nerealiziranim umjetničkim projektima. U elaboratu o tom projektu, autori projekta navode da se dosta umjetničkih ideja ne realizira zbog nedovoljnih financijskih sredstava za njihovu realizaciju…

Oko istog vremena kada izvodim Rekreativni potop stiže i vijest od ECFa. Na žalost nismo prošli na njihovom natječaju. Tisuće i tisuće eura koje smo u mašti namjenili našem ambiciznom projektu su dodjeljeni drugima. Sva sreća da smo uz ECF druge aplikacije poslale i na grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH kao i uputili molbe inim sponzirma. Sve sa istim sadržajem.

Suradnički projekt koji se realizira u fazama istraživanje/prezentacija – produkcija/istraživanje – prezentacija u tri grada, tri zemlje. Partneri, suradnici, putovanja, suradnje, javne prezentacije, čitanja, web stanice, vinili, publikacije, glumci, tonski inžinjeri, snimatelji, unamljeni studiji, kistovi, uramljivanje, kancelarije, čuvari izložbi, osiguranje, uredski pribor, materijal, najam opreme, štambilji, rašunovodstvo, reprezentacija, struja, internet, voda, transport, pošta, dnevnice, akvarel papir, WC papir….

BLOK iz Zagreba, SCCA iz Sarajeva i KONTEKST Galerija iz Beograda su partneri u projektu Prokleta brana. Nitko nema para, svi smo se nadali da će ECF upaliti. Na koncu, jedini koji jesu upalili i dodjelili nam preko potrebna sredstva za realizaciju pojekta je Ministarstvo kulture RH. Hvala komisiji za Nove Medije.

Završili smo sa ogromnim projektom i sredstvima koja su dostatna za pokrivanje otprilike samo putnih troškova iz prve verzije projekta. Preko potrebna sredstva ipak nisu bila za baciti. Razmatrali smo i tu mogućnost: Vratiti ćemo im novce uz obrazloženje da nismo uspjeli namaći sredstva dovolja za realizaciju projekta. Ovu opciju odbacijemo kao bedastu te krećemo u downsizing projekta.

Research u Zagrebu je djelom odrađen. Treba odraditi research u Beogradu, u BH, i odraditi produkciju prjekta. Ambiciozna publikacija sa vinilom koje je predviđena se odacuje kao mogućnost. Sonja i ja par sati buljimo u budget da bi zaključile da je produkcija audia i videa i neka vrsta izložbene prezentacije projekta prioritet.

Preko potrebna sredstva su strateški raspoređena.

Znam, ovaj post je neinteresantan i neinsprativan, no nema ništa neinspirativnije kad skontaš da ćeš opet morat pravit pitu od govneta. Prokleta brana je inetresantan projekt upravo po tome kako je od inicijalne ideje narastao kao regonalna suradnja radi mogućnosti financiranja. Ovaj projekt je dobio svoj oblik preko aplikacija, gabariti su mu određeni pomoću stratekog raspoređivanja preko potrebnih sredstava. Sad, dok radim na projektu mi je jasno da ga mogu izvesti bez i jednog dinara…Tj sve osim izložbe. Tako i tako sve guram od vlastitih preko potrebnih sredstava. Limitacija preko protebnih sredstava mi je došla kao pomagalo za određivanje vlastitih granica.