Panika zbog radio-drame!

Posted on 20/04/2010


Može se reći da je neka priča inspirativna, no ako u toj priči ima istine i ne radi se samo o urbanoj legendi – to je već interesantnije.
Prvo je bilo istražiti vjerodostojnost događaja.
Konkretne podatke sam našla na vjesnikovom websiteu:
Četvrtak, 9. ožujka 2000.
Panika zbog radio-drame!

SARAJEVO, 8. ožujka – Radioteleviziji iz gradića Lukavac pored Tuzle uspjelo je ponoviti nešto slično onome što je George Orwell* učinio s radio-dramom »Rat svjetova« prije više od pola stoljeća. Doduše, ovoga puta nije bilo riječi o iskrcavanju vanzemaljaca na Zemlju, već o pucanju vodene brane Modrac, no strah i panika koji su osjetili Lukavčani bio je sličan onome što su ga tijekom emitiranja Orwellove drame osjetili brojni Amerikanci.
Naime, zbog emitiranja radio-drame »Katastrofa« u programu RTV Lukavac, u kojoj je izrežirano spomenuto pucanje brane, obustavljena je nastava u lokalnoj Osnovnoj školi i Srednjoškolskom centru, a radnici u više poduzeća su prije isteka radnog vremena poslani kućama.
»Nitko nije očekivao da će emitiranje drame ‘Katastrofa’ izazvati takvu paniku među građanima«, izjavio je direktor RTV Lukavac Zijad Sejdinović, koji se ispričao slušateljima. Inače, kako piše sarajevski tisak, Sejdinović i urednik postaje Šemsudin Smajlović imali su informativne razgovore s policijom oko ovog slučaja. (Alenko Zornija)

Link na originalni članak: VJESNIK ON-LINE